Loteria. Mexikans Bingo Del I av II

Loteria är ett mexikansk hasardspel, liknande Bingo, men med bilder på en kortlek istället för de vanliga numren på pingisbollar.

Just nu är det en stor Bingo Bonuspå detta rekomenderade svenska bingospelbolag.

Varje bild innehar ett beteckning och ett tilldelat siffror.

Varje spelare har minst en tabla, en tavla med ett slumpmässigt bildat 4 x 4 rutnät av bilder med deras motsvarande beteckning och siffror.
Varje spelande kunder väljer vilken tabla de önskar spela med, från en mängd annorlunda tidigare kreerade tavlor.
Var samt en presenterar ett andra urval utav bilder.

Loteria är det spanska ordet för lotteri.

Kortleken består av en samling av 54 annorlunda bilder, var och en på varsitt kort.

För att börja spelet, väljer den som ”ropar” slumpmässigt ett kort från leken samt meddelar det till spelarna igenom sitt namn, alltemellanåt med hjälp utav en gåta alternativt en humoristisk beskriving istället för att studera kortets namn.

Spelarna med en matchande logotyp på deras blunder markerar det med ett chip alternativt andra typer utav markörer (många mexikanska familjer nyttjar traditionellt små stenar, korkar, en slant eller bönor pinto som markörer).

Den första spelaren med fyra marker i en horisontal, lodrät eller diagonal rad, rutmönster, eller något annat tidigare absolut mall, eller om han lyckats fylla tavlan ropar “¡Loteria! ” (Lottery! ) eller “¡Buena! ” (Good! ) samt är vinnaren.

Ursprunget till Loteria kan spåras långt tillbaka i historien.

Loteria Spelet innehar sitt ursprung i Italien i det 15th århundradet och fördes till Nya Spanien (Mexiko) år 1769.
I början var Loteria en intresse för överklassen, men till slut blev det en tradition för hela folket.

De nuvarande bilderna på korten innehar blivit ikoniska i den mexikanska kulturen, typ att de innehar ett “kitsch” värde i USA och somliga europeiska länder.

Om jag innehar turen att någonsin komma till Mexico (igen) så skall jag definitivt köpa jag en kortlek till Loteria och ett mängd Tabla, alldenstund det verkar roligare att spela detta spel än Bingo.

Denna korta inledning är borjan på ett långt kommentar där del II beskriver de 54 detaljerad korten i bingovarianten Loteria på en Googleöversatt svenska och originalspråket Spanska.